Munkaerő képzése

A munkaerő képzése egy folyamat, amely célja a dolgozók készségeinek, tudásának és teljesítményének fejlesztése azért, hogy hatékonyabban végezhessék feladataikat, mint a szervezet egyik legfontosabb építőeleme. Ennek során hasznos az alábbi lépések betartása

Képességek, hiányosságok, igények felmérése 📒
Ezt a legkönnyebben a dolgozók, illetve közvetlen vezetőik megkérdezésével lehet megtenni. Ha retorziótól nem kell tartaniuk – mert megfelelő a munkahelyi kultúra – akkor mindenki szívesen elmondja hol érzi magát gyengébbnek, milyen képességeit szeretné fejleszteni.

Képzési program kialakítása 🗂
Ezt mindenképpen a vállalat-, csoport-, szervezeti egység célkitűzéseivel és a dolgozók fejlesztési igényeivel összhangban kell kialakítani. A tényleges képzési program akkor lesz hatékony, ha az egyén fejlődési igényei és a vállalati célkitűzések nagy mértékben fedik egymást. Ezzel a módszerrel elérjük az adott csapatok, kollégák hatékonyabb működését és növeljük elhivatottságukat, lojalitásukat is. Már ebben a fázisban meg kell határozni a sikeres képzés kritériumait.

A képzés 😀
Ez lehet belső vagy külső tréning, online kurzus, workshop vagy akár mentorálás is. Fontos, hogy a kiválasztott forma és tartalom illeszkedjen a célkitűzésekhez és a dolgozók igényeihez. Bármilyen képzés csak akkor hozhatja meg a kívánt eredményeket, ha azok nem általánosságokról szólnak, hanem testreszabottak. Ez alatt azt értjük, hogy a felmért hiányosságokra kell alkalmazható megoldásokat, eszközöket biztosítania. Más szóval, a képzés után azonnal jelentkezzenek annak gyakorlati hasznai.

Értékelés és visszajelzés 💡
A képzés után fontos az értékelés, a program hatékonyságának és az eredményeknek a mérése. A visszajelzések segítenek kiegészíteni vagy finomítani a jövőbeli képzéseket. Az értékelés – ha kellő létszámú volt a csoport – lehet anonim, így a munkatársak könnyebben megosztják akár a negatív tapasztalataikat is. Az értékelés mindenképpen tartalmazzon konkrétumokat is, ne elégedjünk meg a „jó volt, majd kiderül hogyan hasznosíthatom” véleményekkel.

Követés és folyamatos fejlesztés 📈
A képzés után fontos figyelni a dolgozók fejlődésére és az átültetett készségekre a mindennapi munkában. A folyamatosság és a további fejlesztések biztosítják, hogy a képzés hosszú távon is hatékony legyen. Az egyik legjobb módszer, ha adott képzés után rövid időn belül megtörténik egy kontroll, mert itt még sokkal gyorsabban és könnyebben lehet egy kis plusszal finomítani, elmélyíteni a kapott tudást, amely így beépülhet a napi gyakorlatba.

Ha a fentieket megfogadjuk, akkor már rövid távon is növelni tudjuk a vállalat eredményességét.

Kapcsolódó hírek